parallax background

Toxische stoffen (diacetyl) op de werkvloer, een risico bij voedingsverwerkende bedrijven

Diacetyl en andere stoffen meten

Bij fermentatie, zoals bij het maken van wijn, bier en kaas, worden van nature een 10-tal specifieke stoffen gevormd zoals o.a. diacetyl en 2,3-pentaandion. Deze stoffen dragen bij aan de lekkere smaak van de producten. Er werd al aangetoond dat de stoffen vrijkomen uit gestockeerde cacao- en koffiebonen en ook bij het produceren van verwerkte voeding of bij de verwerking van organische grondstoffen.

Consumeren vs inademen

Hoewel het consumeren van kleine hoeveelheden van deze stoffen niet schadelijk is voor de gezondheid, kan het inademen ervan op de werkvloer de gezondheid onherstelbaar aantasten. Omdat deze stoffen spontaan ontstaan bij een brede waaier aan processen en zeer vluchtig zijn, zijn veel bedrijven zich niet bewust van het gevaar dat in de lucht hangt. Europa legt strenge blootstellingslimieten op en in België geldt bv. voor diacetyl de grenswaarde van 40 microgram per kubieke meter lucht.
DIY blootstellingsmetingen - een goedkope en snelle oplossing!

Volgens de onlangs vernieuwde blootstellingsnorm moeten de concentraties van al deze stoffen in kaart gebracht worden. De snelste en goedkoopste manier om dit te doen is met de nieuwe DIY meting van Atmosafe. Met onze DIY-meting kan je zelf de meting inplannen en uitvoeren. Vervolgens analyseert Atmosafe het staal en bezorgt je niet alleen de meetresultaten, maar ook een volledige inventaris die voldoet aan de verstrengde norm.

Wil je graag meer weten over onze DIY blootstellingsmetingen? Klik dan hier!

Heb je nog vragen? Wij helpen je graag verder!

Comments are closed.