parallax background

Vluchtige siliconen (siloxanen) – een onderschat risico

Siliconen & siloxanen

We kennen allemaal siliconen als bouwmateriaal voor het dichten van voegen in bijvoorbeeld de badkamer. Siliconen worden echter gebruikt in een veel bredere waaier aan toepassingen. Vloeibare siliconen of siloxanen zijn onder andere heel populair in de cosmetica omdat ze de huid kunnen hydrateren door een film die niet plakkerig aanvoelt. Ze worden ook vaak gebruikt in onderhoudsproducten, zoals voor het aanbrengen van een waterafstotend of glanslaagje op zonnepanelen, voertuigen, meubels, kleding, papier, enz.

Wereldwijd worden er jaarlijks meer dan 10 miljoen ton siloxanen geproduceerd. Men stelt vast dat siloxanen, net zoals PFAS, bio persistent zijn: ze stapelen zich op in de natuur en de mens omdat ze moeilijk worden afgebroken. Het gezondheidsrisico voor de mens ligt vooral in het inademen van de vluchtige siloxanen die rechtstreeks in onderhoudsproducten verwerkt zijn. Het Europees Agentschap voor Chemicaliën (ECHA) heeft deze siloxanen op de lijst van zeer zorgwekkende stoffen gezet en publiceerde strenge veiligheidslimieten (DNELs) voor het inademen ervan. Waakzaamheid is geboden bij het gebruik van onderhoudsproducten en bij het stockeren van goederen behandeld met deze producten.
DIY blootstellingsmetingen - een goedkope en snelle oplossing!

Als je wil weten of deze stoffen in jouw (werk)omgeving een risico zijn, is er een eenvoudige oplossing. Met de nieuwe DIY-meting van Atmosafe kan je zelf een meting inplannen en uitvoeren en krijg je een volledig overzicht van de aanwezige stoffen en het risico dat ermee gepaard gaat.

Wil je graag meer weten over onze DIY blootstellingsmetingen?
Klik dan hier!

Heb je nog vragen? Wij helpen je graag verder!

Comments are closed.