parallax background

Vluchtige chemicaliën in schoenen

Gevaarlijker dan je denkt

Bij het maken van schoenen worden verschillende chemicaliën gebruikt. Ze verbeteren de kwaliteit en duurzaamheid van de materialen. Alle onderdelen: het leer, textiel en de zool worden behandeld met chemicaliën, maar ook de lijmen en poetsmiddelen bevatten veel chemische oplosmiddelen. Omdat veel van deze stoffen vluchtig zijn, kunnen er heel wat chemische dampen vrijkomen uit een nieuw paar schoenen. De lekkere geur van een nieuwe schoen is minder onschuldig dan je zou denken. Hij bevat vaak een mengsel van kankerverwekkende, reprotoxische en neurotoxische dampen die de gezondheid geleidelijk kunnen aantasten.


Voor consumenten is het risico erg klein, maar wanneer veel nieuwe schoenen in een beperkte ruimte worden opgeslagen, kunnen de schadelijke dampen zich ophopen. Schoenenwinkels en magazijnen doen er daarom goed aan om te onderzoeken of de omstandigheden bij hun geen gezondheidsrisico's met zich meebrengen, vooral voor collega's die er de hele dag werken. Een nog groter risico is er bij het lossen van vrachtwagens of containersmet dozen nieuwe schoenen. Vaak wordt bij gasmetingen in deze schoenencontainers meer dan 10 keer de toegestane concentratie van schadelijke dampen gemeten zoals bv. benzeen. Dit betekent dat personen die deze containers lossen extra maatregelen moeten nemen om zich te beschermen.

Meten is weten

Je kunt het risico voor je collega's pas inschatten als je precies weet welke dampen en welke concentraties aanwezig zijn. Hetzelfde geldt natuurlijk voor het nemen van de juiste beschermende maatregelen. Een DIY-meting is de snelste en eenvoudigste manier om duidelijkheid te krijgen. Je krijgt een complete inventaris van alle chemische dampen met gezondheidsrisicobeoordeling, zodat je meteen weet waar je aan toe bent. Je kunt de meting zelf inplannen en uitvoeren. Het resultaat van je meting wordt gebundeld in een duidelijk rapport dat voldoet aan de nieuwe normen.

Heb je nog vragen? Wij helpen je graag verder!

Comments are closed.