Onze wereld is omgeven door geparfumeerde producten: geurstokjes in de woonkamer, luchtverfrissers op het toilet, een ‘arbre magic’ in de wagen, …. Maar zijn ze wel zo onschuldig als we allemaal denken?
Synthetische aroma’s zijn volgens experts niet schadelijk, maar zorgen bij heel wat mensen wel voor overlast. Volgens onderzoeker Anne Steinemann (University of Melbourne) ondervinden maar liefst 1 op 3 mensen hinder van chemische geuren. De meest voorkomende gezondheidsklachten zijn ademhalingsproblemen, migraine, tranende ogen, een loom gevoel, huiduitslag of een krop in de keel.
Volgens longspecialist Lowie Vanfleteren (Universiteit Göteborg, Zweden) hebben een deel van deze patiënten ook astma of andere longaandoeningen. Maar zeker niet iedereen die gevoelig is voor geuren heeft longproblemen. Een kleine groep patiënten reageert heel sterk op de minste walm van geparfumeerde producten, zonder dat dokters hiervoor een oorzaak vinden. Het uitblijven van een diagnose drijft patiënten vaak naar de noemer ‘multiple chemical sensitivity’ (MCS). Naar schatting geeft ongeveer 5% van de Belgen zichzelf het label MCS.
Bij MCS gaan de hersenen de prikkels van chemische geuren overmatig interpreteren. Van zodra patiënten iets ruiken, krijgen ze klachten.
Soms zijn de gevolgen van MCS groot. Mensen moeten verhuizen omdat ze hun omgevingsgeuren niet meer verdragen, anderen moeten stoppen met werken en poetsen wordt een opgave.
Belangrijk is dat mensen die leiden aan MCS weten dat deze geuren hun niet vergiftigen. Daarvoor zijn de concentraties van de stoffen te laag. Dit is anders voor mensen die door hun job langdurig worden blootgesteld aan bepaalde stoffen. Denk hierbij aan schilders, kappers of medewerkers van een parfumerie. Zij kunnen door de langdurige blootstelling aan oplosmiddelen wel gezondheidsschade oplopen.
Als zoveel mensen overgevoelig zijn aan geparfumeerde producten, moeten we dan niet nadenken om hier voorzichtiger mee om te gaan?
In Kopenhagen en Helsinki wachten ze alvast niet op antwoorden. Zij zetten proactief in op geurloze routes voor geurgevoelige personen.
Ondervindt u soms gezondheidsklachten binnenshuis? Dan kan een analyse van de binnenluchtkwaliteit voor meer informatie zorgen.
Atmosafe analyseert jouw binnenluchtkwaliteit en brengt alle mogelijke risico’s in kaart. Op basis hiervan kunnen we oplossing op maat aanreiken.
Meer weten? Klik hier voor meer informatie over onze werkwijze.
Bron: De Morgen