parallax background

Hoe goed is de luchtkwaliteit in de accommodaties van schepen?

Een online bestelling die de volgende dag thuis geleverd wordt. Vers fruit in elk groot warenhuis. Onze favoriete merken shoppen in de gezelligste winkels en ga zo maar door. We vinden het allemaal heel vanzelfsprekend. Toch zou het allemaal onmogelijk zijn zonder tal van mensen die dagelijks onderweg zijn in  de complexe logistieke transportketens die onze wereld rijk is. Vrachtwagens op de baan, treinen op het spoor, vliegtuigen in de lucht en schepen op zee.

Er is echter een groot verschil tussen de scheepvaart en alle andere transportvormen: de duurtijd. Varend personeel is maanden onderweg en verblijft al die tijd in dezelfde accommodatie. Hun werkplek en hun thuisomgeving zijn dus gedurende al die maanden dezelfde. De lucht die ze inademen blijft dat ook. De kwaliteit van die lucht is dus om die reden uitermate belangrijk.

Daarom zijn de Hogere Zeevaartschool, Karel De Grote hogeschool en het VITO het TETRA-project ELGAS “Effecten van Luchtkwaliteit op de Gezondheid in Accommodaties van Schepen” gestart. Het doel is om samen met de ondersteuning van organisaties en bedrijven uit de maritieme en IoT sector zoals Atmosafe, EDR en GBS een performant meetsysteem te ontwikkelen dat de mate van luchtvervuiling kan evalueren om potentiële gezondheidsrisico’s bij varend personeel beter te kunnen inschatten.

Atmosafe ondersteunt met veel plezier projecten die zorgen voor de sensibilisatie van de maatschappij omtrent blootstelling aan chemische agentia. Wij zullen aanvullende metingen en analyses uitvoeren aan boord van schepen met onze AQM (Air Quality Monitor) en Passive Tube TD-GC/MS. Verder trachten we ook onze kennis en ons advies omtrent deze materie te delen om zo tot werkbare oplossingen te komen.

Bron: https://www.hzs.be/nl/component/hzs/?view=news_article&articleId=272

Comments are closed.