parallax background

Formaldehyde, een kankerverwekkende stof die overal opduikt

Formaldehyde, een gevaarlijke stof die je vaak tegenkomt

Formaldehyde is een kankerverwekkende stof die op industriële schaal wordt gebruikt voor het maken van lijmen waarmee o. a. vezelplaten verlijmd worden. Daarnaast wordt het ook gebruikt in laboratoria voor de bewaring van weefsels en organen en als bewaarmiddel in cosmetische producten. In zijn meest eenvoudige vorm is formaldehyde een kleurloos irriterend gas, maar het kan ook opgelost zijn in water, aanwezig zijn in dampvorm of als vaste stof voorkomen.

Het inademen van formaldehyde veroorzaakt neus- en keelkanker en wordt geassocieerd met een verhoogde kans op leukemie. De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert een limiet van 100 microgram formaldehyde per kubieke meter in de binnenlucht dewelke werd overgenomen in het Vlaams Binnenmilieubesluit voor publieke ruimten. Daarnaast geldt in België een absolute limiet van 380 microgram per kubieke meter op de werkvloer.

Formaldehyde is verrassend vaak aanwezig op de werkvloer: bouwmaterialen, meubels en tapijten die formaldehydelijmen bevatten blijven jarenlang formaldehyde uitwasemen. Verhoogde temperatuur en luchtvochtigheid versterken deze formaldehyde emissie. Een andere belangrijke bron is de afbraak van vluchtige stoffen (VOC) door ozon, vooral geurstoffen, waarbij formaldehyde wordt gevormd. Ook de ozonconcentratie wordt beïnvloed door luchtvochtigheid en temperatuur. De aanwezigheid van elektronica (bv. computers of printers die ozon produceren) en/of geparfumeerde producten is dus zeker een risico om nader te bekijken!
DIY blootstellingsmetingen - een goedkope en snelle oplossing!

Het is moeilijk te voorspellen of de concentratie formaldehyde in een werkruimte al dan niet voldoet aan de gezondheidslimieten. Is de ventilatie wel voldoende afgestemd op de combinatie van emissiebronnen, temperatuur, luchtvochtigheid, ozon- en VOC-concentratie? Met een DIY-meting van Atmosafe, die je zelf kan uitvoeren, krijg je een volledig beeld van het VOC- en formaldehyderisico in jouw bedrijf.

Wil je graag meer weten over onze DIY blootstellingsmetingen?
Klik dan hier!

Heb je nog vragen? Wij helpen je graag verder!

Comments are closed.