De bosbranden in Australië veroorzaken rook, veel rook. Zelfs zoveel dat ruimteorganisatie NASA verwacht dat heel de planeet gevolgen zal ondervinden. De rekenmodellen van NASA voorspellen namelijk dat de rook minstens één keer volledig rond de aarde zal gaan.
De oorzaak van deze enorme hoeveelheid rook is de vorming van uitzonderlijk veel ‘pyrocumulonimbuswolken’ of door brand veroorzaakte wolken. Deze wolken ontstaan wanneer aërosols (as, rook en ander brandend materiaal) door hitte in de atmosfeer worden gebracht. Als deze wolken afkoelen, gedragen ze zich als onweer zonder neerslag. Via deze wolken kan de rook de stratosfeer bereiken en zo de wereld rondreizen.
In de analyse van NASA gebruikt men verschillende hulpmiddelen en technologieën om de aërosols te volgen terwijl ze hun reis rond de wereld afleggen. Het wereldwijde initiatief maakt gebruik van vijf wetenschappelijke instrumenten om klimaat- en weergegevens te verzamelen die van cruciaal belang zijn voor de wereldwijde monitoring van de aërosols.
Aërosols zorgen niet alleen voor verminderde zichtbaarheid, maar ook het inademen ervan kan tot ziektes en ademhalingsproblemen leiden. Zo heeft tennisspeelster Dalila Jakupovic moeten opgeven tijdens de Australian Open na het ervaren van een hoestbui veroorzaakt door de slechte luchtkwaliteit. Hoe groot de impact van de ‘rondreizende rook’ precies zal zijn op de wereldwijde luchtkwaliteit is voorlopig nog onduidelijk.
Er kan vastgesteld worden dat de luchtkwaliteit in Australië momenteel de slechtste ter wereld is. Voor onze vrienden ‘down under’ is de boodschap: zo veel mogelijk binnen blijven en inspanningen vermijden.
Bron: